Статии от областта на мениджмънта, продажбите, маркетинга и за каквото друго съм имал вдъхновение през годините да пиша.

Към съдържание | Към меню | Към търсене

Таг - мениджмънт

RSS записи

сряда, септември 24 2014

10 правила за Project Management

Управлението на проекти не е шега работа. И ние го приемаме напълно на сериозно. Ако искате да прочетете нещо практически полезно – вижте статията „Управление на проекти – начална идея”.
Ако в допълнение имате и чувство за хумор – четете нататък. Чувството за хумор не е навредило на никой Project Manager. Твърди се, че даже е от полза. А покрай хумора, между следващите редове е скрита дори древна мъдрост. Като тази: Нищо никога не е било построено в рамките на графика и предвидените средства. (Хеопсов закон)

Продължи да четеш...

Share

петък, септември 19 2014

Търговец или мениджър?

Преди години в Софийския университет, вече не помня на кой етаж, имаше една до друга две тоалетни. На едната пишеше “МЪЖЕ”, а на другата “ПРЕПОДАВАТЕЛИ”. Стоя аз пред тях, хем мъж, хем преподавател и се чудя в коя да вляза. И в крайна сметка, кое е водещото в мен – мъжа или преподавателя? Ако се направя на мъж, дали няма да се мина, пропускайки (да не повярваш) по-луксозната даскалска тоалетна? Сложно и трудно решение. А трябва да побързам, защото... нали.
Сещам се за тази история много често, работейки с мениджъри-търговци. Нормалната практика е, когато ви трябва мениджър на един търговски екип и искате да разчитате на хора, които вече познавате, да повишите най-добрия търговец в мениджър. И правилно – така и трябва да се постъпва.
Обаче! Какви проблеми следват от това?

Продължи да четеш...

Share

петък, юни 13 2014

Алфа мениджъри

Биолозите, особено изследващите приматите, знаят, че в групите на човекоподобните често има ясно различима йерархия. Животните се разделят на доминиращи и подчинени, а на върха на йерархическата стълбичка винаги стои най-агресивния и властен самец. В науката го наричат самец-алфа.
И без да ви цитираме научни изследвания вие добре знаете, че самецът-алфа не се среща само в африканските джунгли, но и в много познатото ни офис обкръжение. Какво отличава съвременния мениджър от типа “самец-алфа”? Ето няколко черти от неговия психологически портрет.

Продължи да четеш...

Share

Мениджмънт по Свински

Шест признака, по които се разпознава добрият мениджър.

"Смело. Откровено. Свежо. Авторът определено може да бъде наречен първият честен човек сред бизнес-консултантите." (Forbes)

"Тази книга, по силата на своето въздействие, може да бъде сравнена с най-оргиналните и провокативни произведения на Фридрих Ницше." (The New York Times)

Някои наричат автора шарлатанин, безжалостно изкривяващ съвременните постулати в мениджмънта. За други той дава първият правдив портрет на съвременния успешен мениджър, без излишни реверанси към хуманизма. Факт е, че книгата му "Ефективният мениджър" незабавно става бестселър. Авторът е доктор по икономика и бизнес-консултант, професор в Станфордския университет, американец от руски произход – Герасим Свински (Jerry Swinsky).
Оставяме на Вас да прецените къде е истината. Ние сме се ограничили с лекият каламбур в заглавието.

Продължи да четеш...

Share

Мотивацията, която работи

“Хората не се радват, че имат работа. Така е само преди да започнат да работят и най-много до края на първия месец. През втория месец вече определено не се радват. През третия започват да крадат!"

Каква е връзката УСИЛИЕ – РЕЗУЛТАТ – ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ (Валентност)?
Как да я изградим на практика?
Как да разберем дали Гошко и Пешко са готови да работят активно?
Каква е мотивацията на една обикновена жена на 45 г., която за 4 години увеличи своят месечен доход 60 пъти?

Продължи да четеш...

Share

четвъртък, юни 12 2014

Маймунска Демотивация

Действие Първо: Мотивация / Де-мотивация

В една клетка затворили няколко маймуни (екип). В клетката имало кашони (ресурс) и банан, закачен на тавана (награда). Една от маймуните (лидер) наредила три кашона един върху друг, покачила се по тях и взела банана. От тавана започнала да пръска студена вода (намеса на Топ Мениджмънта). Маймуните се разбягали.
Закачили нов банан. Друга маймуна наредила кашоните, покачила се по тях и взела банана. Пак запръскала студена вода. Останалите маймуни я набили и изяли банана (работа в екип). Закачили нов банан. Сработил "рефлекса на Павлов" - щом една маймуна решила да вземе банана, другите я набили, защото знаели, че всички ще бъдат намокрени, но не всички ще ядат банан (групова отговорност).

Продължи да четеш...

Share