Долните изводи не са направени конкретно за българската действителност, но силно се припокриват с нея. Позволил съм си само някои лични коментари, за да приближа гледната точка към нашата бизнес реалност.
Нека започна с предисловието, че ценностите се формират основно някъде към 11-13 годишна възраст. За поколението Y това е средата на 90-те. За нашенското поколение Y те носят криза, липса на доверие, липса на авторитети и институции, но и възможности за бърза печалба, ако рискуваш. Последното само го наблюдават, но то остава на подсъзнателно ниво.
gen-y-full-width.jpg И така, какво ги отличава:
На първо място, те са много по-отворени – в буквален и преносен смисъл. Израснали са с интернет и живеят в свят без граници. Е, и ние ползваме интернет, но нали помните: “И ние пушим цигари “Кент” и ядем бонбонки "Тик-так"."
Второ, те са много по-прагматични. Знаят каква кола искат да си купят и кога (т.е. веднага), каква заплата искат да получават, какво трябва да направи работодателят им за тях за да има удоволствието да ги привлече и задържи.
Категорията “лоялност” искрено ги разсмива. Те гледат на компанията като на марка дънки или GSM – трябва да е модна (или поне да не е демоде), но след 3 месеца все едно трябва да се сменят.
Трето, те обичат всичко да оценяват и да го подлагат на критика. Силата на авторитета не им е достатъчна – те искат факти, доказателства и още доказателства. Не че им трябват доказателства, въпросът е принципен. Затова и ги наричат поколението “Защо?”.
Четвърто, те са прекарали последните 12-15 години в една “образователно-информационна” среда. Знаят много, за много неща, но почти нищо за нещо конкретно. Свикнали са, че има само един верен отговор и очакват лесно да го намерят. В нашата реалност, свикнали са да имат и “пищови”, от които лесно да препишат верния отговор.
Пето, обичат всичко да отлагат за последния момент и им е много трудно да работят по 8 часа на ден. При това, според някои, им липсват елементарни навици по лична организираност. Нещата са по-прости. Те знаят, че в борбата между реда и хаоса винаги побеждава хаоса, защото е по-добре организиран. Освен това, те работят “браузвайки” – по няколко секунди на фокус и след това – нещо ново.
gen-y-taking-control.jpgШесто, ... е, да не прекаляваме. Поколението си е много добро! Просто, за да направите екип, в който и те да участват, за да ги управлявате ефективно и да извлечете много от наистина огромните им способности е необходим по-различен стил на управление. Какъв е той? Нашият отговор е...

Е вие ще го намерите и сами - нали затова сте мениджъри. А ако не успеете, не се притеснявайте. Мислете позитивно. Поколението Y идва и вече се готви да заеме вашето място.